Filosofi kan bidra under skoldagarna och för att hjälpa dig prioritera på det som verkligen är viktigt i dagens samhälle. Filosofi kan både hjälpa och inspirera.
Vad är viktigt att lära sig och varför? Vilka olika kunskaper finns och hur kan de användas? Hur kan varje läxa kopplas till något viktigt att kunna filosofera kring? Be gärna läraren förklara varför läxan är viktig och på vilket sätt den gör dig till en bättre människa. Om du använder AI, på vilket sätt bidrar den till att du förstår ämnet bättre, och vilken data har den tränats på?
Sociala media kan hjälpa att skapa grupper och ge möjligheter att hitta kompisar som har liknande intressen, men det är också en plattform där många vill äga din uppmärksamhet och sälja saker till dig. Fundera på hur du kan minska FOMO och hur din känsla för vad som är coolt och viktigt påverkas. Hur ser balansen ut mellan hur mycket du tänker och gör själv och hur mycket påverkas du av andra?
Hur bemöter vi varandra och vad är det att vara en bra kamrat? Skall man alltid vara ärlig, och vilket ansvar har man för att andra mår bra? Tänk på att vissa kanske aldrig fått gå hem till någon, eller varit bjuden på ett kalas. Kan det vara värt att försöka bjuda in minst en ny möjlig kompis en gång per termin?
Hur skall vi kunna bygga ett samhälle som tar hand om miljön och inte släpper ut växthusgaser? Vad behöver vi lära oss om teknik, ekonomi och värderingar, men också makt och påverkan för att vända dagens hot till möjligheter?
En stor del av barnen i världen lever i fattigdom, vilket ansvar har vi för dem. Vad lär vi oss om hur vi kan utrota fattigdomen i skolan? Kan det vara saker vi lär oss som gör att vi bryr oss mindre och förstår mindre hur vi skall få en värld där alla kan leva bra liv?
Varför uppstår bråk, är bråk alltid dåligt? Vad går gränsen mellan ett spännande argument där båda lär sig, till en situation då någon känner sig nedtryckt. Varför tar vissa till våld och hur kan situationen hemma påverka hur man uppför sig i skolan?
Hur kan alla få vara med på ett bra sätt? Ibland är det svårt att veta vem som känner sig utanför. Tänk på att alla skall få känna sig trygga med vem de är och vad de tror på. Man behöver inte hålla med om allt, men bjuda med och lyssna är bra.
Hur har vissa företag lyckats skapa en kultur då vi barn ibland upplever att viss märken är "coola" och blir till en del av vår identitet. Hur kan du undvika att stödja de som vill att du skall köpa deras kläder för att skapa en identitet och istället skapa din egen stil. Kanske pröva att inte köpa något nytt på tre månader och bara köpa kläder som är minst 10 år om du köper begagnat?
Vi lever i en uppkopplad värld där data är väldigt värdefullt. Vad skall man dela med sig, och vad skall man vara försiktig med att dela med sig? Hur kan information bli verktyg för gott och när kan det bli verktyg för ont?
Hur kan man dela med sig av sina tankar, särskilt om de upplevs som lite konstiga? I en värld med mycket som händer och memes som sprids med olika budskap så är det ofta svårt att veta hur man skall förhålla sig till information man kan skicka vidare. Några frågor man kan ställa sig: Vem är avsändaren, vilka värderingar stödjer man om man skickar den vidare? Vill jag vara som den jag fick memen av, tror jag att jag gör den jag skickar till en bättre version av sig själv?
Spelande (Gaming) är en stor del av vardagen, även i skolan, och frågan är vilka spel man spelar och hur man påverkas av dem? Hur ser balansen ut efter skolan, hur mycket tid lägger man på läxor, på hobbys där man lär sig något, och på sociala media och gaming? Om man är intresserad av gaming kanske man kan vara med och utveckla ett spel om filosofi?
Om frågan
Sociala medier kan skapa samhörighet och ge information i viktiga frågor, men med nuvarande affärsmodeller och der utmaningar samhället står inför är de ofta en del av problemet snarare än lösningen.
Sociala media ger möjlighet att få information om människor runt om i världen och det är möjligt för alla som är uppkopplade att bidra, men frågan är vem som filtrerar och lyfter olika innehåll.
Vad sociala medier vill att du ska se på reklam. Du är en produkt som säljs till annonsörer. Därför vill de ofta att vi skall känna oss osäkra, eftersom man du gärna köper saker för att känna sig cool.-
Man blir också lätt kortsiktig. På t.ex. TikTok det är så korta klipp att man inte lär sig något som inte går att lära sig på max 5min. Sociala media brukar också lyfta fram saker som gör en arg då det gör att man fortsätter titta.
Frågan i skolan
Sociala media spelar en central roll för många, särskilt i skolan. Men ofta skapar det en känsla av FOMO.
Möjliga filosofiska frågor att tänka på kring sociala media:
> Vad är ett bra liv?
> På kort sikt kan godis och scrolla kännas bra, men vad behöv om jag vill upptäcka och förändra världen?
> Varför är det roligt(För många) Varför söker man sig till det enkla?
Filosofi/filosofer som kan vara intressanta för sociala media:
> Diogenes (vad behöver man för ett bra liv?)
Läxor kan vara kul, men också väldigt jobbiga, därför kan det vara bra att fundera på varför man skall lära sig läxan och vad den kan hjälpa en med.
På nätet handlar nästan allt om hur föräldrar skall få oss barn att göra läxor, men väldigt lite om hur vi skall tänka för att hitta drivkrafter och rutiner som känns rätt, men denna länk har lite tips.
Frågan i skolan
Be läraren förklara på vilket sätt läxorna hjälper dig att bli en bättre människa och varför just den kunskapen är viktig. Ofta finns bra svar, men inte alltid. Världen förändras fort och ibland hinner inte skolan, läroböcker och ens lärare med.
Filosofiska frågor att ställa sig om läxor:
> Varför är det jobbigt med läxor och på vilket sätt (inte för alla)?
> Vad är det för egenskaper som jag vill bli bättre på?
Filosofi/filosofer som kan vara intressanta för läxor:
> Stoikerna (att möta allt med lugn)
> Aristoteles (vilken potential vill du utveckla)
Copyright © 2025 Filiosofi i skolan - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy