Böcker och filosofi har gått hand i hand sedan vår civilisations gryning. Böcker ger den som läser en unik möjlighet att stanna upp, bläddra tillbaka, stryka under och göra en anteckning. För många är en bok ingången till filosofi. Böcker ger oftast den bästa möjligheten att komma de största tänkarna genom historien så nära det går.
Tillsammans hoppas vi, dvs Bokbok och Filosofi-i-skolan, kunna inspirera till mer läsande och reflekterande i en tid då sociala media och ett samhälle fullt med olika budskap pockar på uppmärksamhet som kan göra det svårt att hitta sin egen väg. Tre saker som vi vill bidra till:
1. Tips på en filosofisk "introduktionsboklåda"
Nedan är böcker som ger olika vägar in i filosofins värld. De kompletterar varandra på spännande sätt och passar mycket bra att läsas tillsammans med någon - en kompis, en vuxen, eller varför inte som en del av undervisningen? Flera av dessa, och många andra intressanta, finns på bokhandeln Bokbok. Om du tycker någon bok saknas som är bra som en introduktion till filosofi så hör gärna av dig.
2. Tankar och reflektioner kring böcker
På Filosofi i Skolan bloggen kommer recensioner av böcker regelbundet.Om det är böcker som du tycker skall vara med så hör gärna av dig. Jag kommer ha extra koll på spännande böcker som kommer till Bokbok.
3. Dialoger och möten
Om det finns möjlighet och intresse så kommer Filosofi i Skolan och BokBok tillsammans att ordna möten med författare och andra som bidrar till filosofiska böcker/texter. Om du har önskemål så hör gärna av dig.
BokBok finns på Östgötagatan 32 på Södermalm i Stockholm. Information om öppettider och annat finns här.
"Stora boken om filosofi” är en uppslagsbok som kan användas för att lära sig om filosofins historia. Det är en mycket bra bok som ger en översikt över filosofins historia och många av de mest kända filosoferna. Varje filosof presenteras med en kort översikt, en längre text och en illustrerad sammanfattning. Detta är en bok som man kan läsa delar av och ha över lång tid som en uppslagsbok. En perfekt bok som komplement till andra filosofiska böcker.
Två liknande böcker som också är bra och i vissa delar kompletterar ovan bok är:
> "Filosofi så att du förstår": Den liknar "Stora boken om filosofi", men är lite mer rörig/rolig/grafisk, beroende på vad man gillar.
>"Filosofi - Från Sokrates till Anderberg": Den har en mer klassisk genomgång av spännande filosofer, men bara text så bra för de som kan/gillar att läsa längre texter..
Två mycket bra böcker, av Peter Ekberg, för den som aldrig läst filosofi. Dessa har fokus på spännande filosofiska frågor, och inte så mycket om olika filosofer, men flera nämns i de sammanhang där de är mest kända. Båda böckerna har många och roliga illustrationer. En bra sak med böckerna är ett de också ställer frågor som man kan tänka vidare på.
Dessa två böcker av Liza Haglund har en lite mer seriös och vetenskaplig ton än "Tänk själv" och "Tänk stort". Frågorna presenteras på ett spännande sätt som gör att man känner att filosofi har möjligheten att öppna helt nya dörrar. Böckerna behandlar många stora och aktuella frågor, från genteknik och fakta till våld och ett bra liv.
Det är spännande böcker som vi barn och vuxna kan läsa tillsammans, och många vuxna kommer nog lära sig mer än de kanske tror.
Sofies värld är en modern klassiker som på ett unikt sätt går igenom filosofins historia och många av de mest kända filosoferna. Boken är en blandning av en vanlig bok med en spännande berättelse och en filosofisk historia. Boken utvecklas också på ett sätt som är väldigt tankeväckande och spännande så att bokens berättelse blir en del av berättelsen (kan låta komplicerat, men du kommer förstå då du läser den). Det är en bok som man kommer ihåg och många har det som en av sina favoritböcker någonsin. Boken är slut på förlaget, men finns som begagnad på många sidor.
Detta är en bok som inte tar så många minuter att läsa, men som väcker många tankar. Att den har så lite text gör att den kan vara en bra ingång för den som inte tycker så mycket om att läsa. Samtidigt ger den många uppslag till viktiga frågor. I en tid som ibland kan kännas ytlig, är en bok om vänskap och vänlighet något att fundera på.
Många tänker på filosofi som något abstrakt, men det behöver inte vara så. "Femtio djur som ändrat historiens gång" är inte en traditionell filosofibok, men innehåller många spännande filosofiska frågor och får en att tänka på nya sätt. Att våra liv, vår historia och sätt att tänka är så påverkade av många olika djur på olika sätt, är spännande att lära sig om.
Detta är en bok som skrevs för mer än 50 år sedan, och som handlar om att vara annorlunda, att tänja på gränserna och bli någon annan än man själv och andra tror/vill att man skall vara. En bok om att ibland tvivla, men att inte ge upp och att hitta nya vänner. Köp gärna en version med vackra bilder i. Det finns en med bilder av Brutus Östling.
"Alla mot djuren" är en svår bok att läsa, inte bara för att delar har komplexa resonemang utan också för att den beskriver den verklighet vi lever i från ett annat perspektiv. Istället för att ställa människor i centrum så beskriver Pelle hur världen ser ut med djuren som utgångspunkt. Den förutsätter dock kunskap om politiska ideologier, men för de som tycker att djuren har rättigheter kan detta vara en spännande ingång till att förstå mer om vårt samhälle. Särskilt intressant är den eftersom den visar hur vi är blinda för frågor som de flesta barn ser som självklara. Att det finns rum för en ny generation filosofer med andra värderingar och perspektiv blir tydligt när man läser denna bok.
I denna bok får man läsa originaltexter från tre moderna filosofer: John Rawls med sin okunnighetens slöja, Amartya Sen som fokuserar på ekonomisk rättvisa och Michael Walzter som bl.a. diskuterat hur vi inte bara kan ses som individer utan också som del av grupper.
Det är långa och lite svåra texter, men det är spännande att läsa vad ledande filosofer själva skrivit.
Copyright © 2025 Filiosofi i skolan - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy